Här finner du idéer och inspiration som hjälper dig i din professionella egenutgivning. Läs om författarkollegornas erfarenheter

Tryckupphandling

Du har nu det färdigsatta manuset i din hand, eller åtminstone på din hårddisk. Nu ska det tryckas!

Vi på egenutgivare.nu erbjuder här, i samarbete med utvalda tryckerier, en gratis tjänst där du med hjälp av formuläret nedan kan skicka en offertförfrågan för tryck av din bok. När du fyllt i alla fält och klickar på skicka hamnar det direkt i  inkorgarna hos tryckerierna. Bland de utvalda tryckerierna finns både större och mindre tryckerier, och det som anser sig lämpat kommer att ge dig en offert utifrån de kriterier som du anger i formuläret.

Det du behöver tänka på är format, inbindning, upplaga och papperskvalitet. Du kan läsa mer om det i vår FAQ längre ner på denna sidan.
 Alla tryckerier vet vad som är vanligast och kan svara på dina frågor. Efter det att tryckeriet gett sin offert kan de också svara på frågor kring ryggbredd, ICC-profil och leveranstid.

Fyll i fältet nedan. ( OBS! alla fält är obligatoriska)

Ditt namn

Din epost

Ditt telefonnummer

Format

Bindningstyp

Sidantal

Färg inlaga

Upplaga

Leveransdatum

captcha

Email this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0
Redan innan du beställer tryck gäller det att tänka till och ordna med distribution och lagerhållning av dina böcker. En inbunden bok tryckt i 1 500 exemplar fyller lätt två lastpallar med böcker. Ta därför reda på leverans-, packnings- och fraktvillkor. Tryckeriet ska tillhandahålla ryggbredd och ICC-profil för omslaget, ibland måste man fråga efter det. Den du har anlitat som formgivare ska också lägga på rätt profil på omslag och inlaga (om inlagan har bilder/är i fyrfärg). Innan du gör din tryckupphandling ska du såklart ha bestämt formatet (måttet) på din bok. Du får räkna med att en normaltjock roman i något av de vanliga utförandena (danskt band, holländskt band eller inbundet med skyddsomslag) kostar ca 20 kr per exemplar i en upplaga om 2000.
Offsettryck används oftast när man låter trycka upp en större upplaga. Med denna metod skapar man plåtar eller filmer som motsvarar boksidorna och som kan användas många tusen gånger för att trycka färg i de pappersark som sedan beskärs och binds ihop till böcker. Brytpunkten för när offsettryck blir billigare än digitaltryck ligger ofta någonstans mellan 800 och 1 000 exemplar, men det påverkas även av hur många sidor boken är. Ju tjockare bok – desto tidigare blir offset ett ekonomiskt alternativ. Digitaltryck används oftast av print-on-demand-företag. Det finns flera metoder för digitaltryck, men gemensamt för dem är att hela processen från dator till papper sker utan att det behövs tryckplåtar för att överföra färgen till papperet. Mycket enkelt uttryckt fungerar det ungefär på samma sätt som när man skriver ut från sin dator med en laserskrivare. Nya digitalpressar blir allt större och kraftfullare, vilket innebär att de kan konkurrera med offsettryck även vid upplagor över 1 000 exemplar, framför allt på böcker med färre sidor än genomsnittsromanen.
Pocket: Mjuka, limmade pärmar, standardformat 110 x 178 mm, tunn papperskvalitet. Storpocket: Mjuka, limmade pärmar, format 135 x 210 mm, kan tryckas med något bättre papperskvalitet än pocket. Danskt band: Mjuka limmade pärmar med flikar, formatet kan varieras i storlek, inlagan både sydd och limmad, papperskvaliteten i inlagan kan varieras. Holländskt band: Mjuka limmade pärmar med eller utan flikar. Kan produceras med rundad eller rak rygg och både lim- och trådbunden, kallas också flexiband eller ibland ”inbundet med mjuka pärmar”. Precis som en inbunden bok har den kapitälband, det lilla färgade tygbandet uppe och nere i ryggen. Kartonnage: Inlagan är trådhäftad eller limmad och omslaget trycks direkt på pärmarna som görs av kartong eller styv papp. Inbunden: Inbundet format är hårda pärmar med skyddsomslag, trådbunden eller limmad inlaga. Papperskvaliteten i inlagan kan varieras. Detta är den mest hållbara bindningstypen. Pappret som är direkt på omslagets kartong kallas geltex och titeln som är tryckt direkt på ryggen kallas folie. Formatet har kapitälband uppe och nere på ryggen. Skyddsomslaget kan du få i blank eller matt utförande. Ett bra tips är att besöka en bokhandel för att känna efter vilket format du skulle vilja se din egen bok i.
På senare år har det kommit flera alternativ till den vanliga inbundna boken. En del förlag väljer danskt eller holländskt band som är två varianter med mjuka pärmar, men med samma pappers- och tryckkvalitet som en bok med hårda pärmar (även om denna kan variera). I formuläret kan du välja mellan de vanligaste typerna av papper. Böcker med mjuka pärmar är oftast billigare att trycka än böcker med hårda pärmar, men priset beror också på om boken är trådhäftad eller limbunden. En bok med mjuka pärmar behöver inte nödvändigtvis vara limbunden utan kan, om den behöver tåla mer slitage, i stället vara trådhäftad. Papperskvaliteten kan vara mycket god i både inlaga och omslag. Omslaget kan lamineras för ökad tålighet.
Innan du bestämmer dig för vilken typ av bindning och tryckmetod du vill använda för din bok, behöver du ta ställning till vilken affärsmodell du vill jobba med. Det finns två huvudvarianter där den första är att investera i en större upplaga och den logistik som krävs kring denna. Högt ingångspris, men lågt styckepris per bok vilket ger högre vinstmarginal vid lyckad försäljning. Den andra är att beställa böcker efter hand (print-on-demand) och bara betala för tryckta exemplar. Denna innebär låg investering, men ett högre styckepris per bok och mindre vinstmarginal. Med den första modellen – att trycka upp en upplaga – kan du få din bok i vilket utförande som helst, från billigaste pocketupplaga till dyraste inbundna presentbok. Allt är en fråga om vad du är villig att betala. Med den andra modellen – print-on-demand – är utförandet i regel begränsat till mjuka limmade pärmar. Undantag finns, men blir oftast kostsamt.